First time nak share resepi yang dulunya saya tak pernah masak. Tapi end up bila dah kahwin belajar sikit2 dari mak mertua. Kalau orang Jawa memang famous la lauk ungkep ni sebab lauk paling simple dan paling mudah utk di masak.
Jom kita tengok resepi dulu.
Bahan-bahan:
Ayam - basuh bersih dan toskan air
2/3 batang serai - normally 2 saya blend and 1 saya ketuk (depends kuantiti ayam)
Minyak masak - untuk menumis sahaja
Air
Garam buluh - saya memang pengguna tegar GB, tapi korang guna garam biasa pon boleh sebenarnya.
Gula - saya guna scoop susu baby dlm 2-3 scoop
Perasa - optional
Bahan kisar:
Bawang besar - 1
Bawang putih - 3/5 ulas (depends kuantiti ayam juga)
kunyit hidup - anggaran panjang jari kelingking pon boleh
cili padi/ kampung merah - 15 biji atau boleh kurangkan atau lebihkan lagi mengikut tahap kepedasan korang
Bahan tumis:
Serai yang diketuk - 1
serbuk ketumbar - 1 sudu plastik IKEA
serbuk jintan manis - 1 sudu plastik IKEA
serbuk jintan putih - 1 sudu plastik IKEA
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis sebatang serai yang diketuk dan agak garing masuk kan semua bahan kisar
2. Masukkan bahan tumis yang segala jenis serbuk tu. Nisa biasanya gunakan serbuk Babas
3. Tumis semua sampai naik minyak dan bau segala masukkan la garam, gula, perasa
4. Masukkan ayam dan gaul bagi sekata
5. Masukkan air kalau bahan tumis tadi tidak mencukupi utk menutup semua ayam - agak2 je masukkan air
6. Tutup kan kuali/ periuk, buka api sederhana dan biar sehingga ayam empuk
7. Dah siap boleh hidangkan seperti biasa
Taraaaaa..... ni la hasilnya.......
![]() |
Gambar kredit : Azie Kitchen |
Selamat memasak!!
Love,
Nisa Ahmad
nisaasilah.ahmad@gmail.com
+6013-3935220
IG: nisaaaahmad
No comments:
Post a Comment