Apa itu GARAM BULUH ?
Hai-O Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Food membekalkan kebaikan garam secara semulajadi. Garam buluh yang bersifat alkali dapat membantu mengekalkan keseimbangan nutrien dalam badan dan menjaga kesihatan tubuh secara menyeluruh.
Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya .
Dari Anas Bin Malik, nabi bersabda ” Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam .
Sebab itu setiap rumah confirm akan ada garam. Sebenarnya, garam bukan sahaja sebagai bahan makanan malah MEMBANTU penyerapan mineral dan zat dalam badan. Jadi tanpa garam, serapan mineral, zat oleh badan tidak dapat berfungsi dengan betul.
Ciri - ciri GARAM BULUH
- kaya dengan bahan mineral dan elimen mikro - magnesium, kalsium dan kalium
- Mempunyai kandungan Magnesium yang tinggi yang merupakan mineral untuk jantung. Magnesium membantu mengawal penyakit tekanan darah tinggi, membantu penyerapan kalsium,mengekalkan keseimbangan bendalir badan, mengawal pengecutan otot dan menguatkan daya ingatan.
- menyeimbangkan nilai pH badan supaya cenderung beralkali lemah (pH darah badan yang sihat adalah antara 7.35-7.45). Dengan ini, sistem imunisasi diperkuatkan dan dapat mencegah jangkitan penyakit.
- mempunyai anti pengoksidaan yang tinggi
- mengekalkan keseimbangan ion badan
- meneutralkan toksin dan menyahtoksin dengan cepat
- mengekalkan keseimbangan nutrien badan, memperkuatkan metabolisme
- Menyingkirkan toksin dalam badan misalnya (logam berat, bahan kimia, bakteria, bahan buangan metabolisme, keracunan asid, radikal bebas).
- Menguatkan peristalsis saluran usus, menyingkirkan najis yang lama terkumpul dalam usus.
- Membekalkan bahan mineral dan elemen surih kepada badan manusia.
- Menyelaras fungsi badan supaya sistem badan dapat beroperasi secara normal.
- Meningkatkan daya pemulihan badan.
GARAM BIASA VS GARAM BULUH
GARAM BIASA mengandungi Sodium Klorida yang tinggi, unsur-unsur toksin, logam berat & kandungan mineral yang rendah. Tahukah kita Sodium Klorida merupakan punca utama penyakit DARAH TINGGI. Sebab tu biasa kita dengar orang-orang tua cakap kalau letak garam banyak dalam masakan, nanti dapat penyakit darah tinggi. Kalau kita gunakan GARAM BULUH, tak perlu risau lagi.
Garam Biasa VS Garam Buluh |
GARAM BIASA - bersifat asid manakala GARAM BULUH - bersifat alkali
Sel yang sihat adalah bersifat alkali tetapi sel barah bersifat asid. Dalam jangka masa yang panjang, sisa-sisa berasid yang terkumpul dalam tubuh akan menyebabkan gangguan pembekalan khasiat dan oksigen kepada sel-sel tubuh. Ini akan mengakibatkan gangguan fungsi organ tubuh, penuaan dan pelbagai jenis penyakit seperti penyakit kencing manis, penyakit ginjal, darah tinggi, barah dan lain-lain.
Jadi dengan pengambilan GARAM BULUH, kita dapat mencegah pelbagai penyakit kronik seperti di atas especially menghalang sel kanser membiak.
Love,
Nisa Ahmad
nisaa.ahmad60@gmail.com
+6013-3935220
IG: nisaaaahmad
Nice entry.Good info.
ReplyDeleteThank you Kak Mai..
Delete